Monday, December 27, 2010

Aku dan Planning.

Wah~ Tajuk entry aku...Bukan main lagi... ehem ehem... haha... Okay ari ni ari isnin... sangat boring. Hajatnya mau ke Kuala Lumpur... teman sahabatku Bos a.k.a Cik Fizah 'menopup' stok nya. Yea... Sahabatku ini muda-muda dah ada business sendiri. Bagus syg... I'm proud with U!

Ehem... ehem...Sebenarnya... entry kali ini nak cite pasal planning aku tuk diri sendiri sebelum balik melaka. *Insya'allah kalau xde aral melintang bakal berpindah kampus* Selepas menempuh badai yang lara... *cewah~* Maksudnya macam-macam mslh dah jadilah tu... Baru aku sedar...

Sedar Diri ke?Hurm... bukan... baru aku sedar... Diri boleh pergi jauh kalau diri nak... Apelah ayat ni... Selama ni dah lame sedar... tapi asyik ditimpa mslh je aku ni... So, tuk menggembirakan hati balik... tuk menaikkan semangat ini balik... Tuk melupakan yg tah pape... aku nak nak wat 'anjakan paradigma' ha~ hamik ko~ ayat gle nak top2 je keje...

Oh~ sebelum lupa... ari ni kawan baik aku... Ala ade kat entry yg lps tu... register kat S.Alam... dapat kos MESCOM gitu... Busy agaknya...mesej x bls... Well syg... Good Luck... Tunggu Azza kat sane k? Jgn nakal-nakal... Ha~ tak dilupa jugak kwn yg sorg lagi jugak... nama Piqa gak... samelah dapat p S.Alam... Kos apetah... tak ingat... Tahniah okay?

Okay... Sambung balik... sebelum tahun 2010 abis, aku nak p kerat rambut... pendek...For my new life lah katakan... kata nak wat anjakan paradigma... So, ni langkah pertamalah... Mesti org akan cakap... 'Ekeleh~ kerat rambut pun nak kecoh ke???' Okay... buat pengetahuan semua... rambut saya ni x pernah dipotong lebih dari 2inchi okay? Maksudnya... rambut sentiasa paras pinggang... So, nak try ptg pendek paras telinga la ye?

Okay... satu sudah... yang kedua... cuti ade lagi seminggu ni aku nak p 'hu-a-hu-a' maksud~ nak p foya-foyalah... duit takde tapi it's okay... bak kata aku... kalau kua dengan kawan baik... tak perlu duit... cukup luangkan masa bersama dah rasa cam p shopping gile2... *cewah~* Ala... kua bukan nak p wat pe pun... paling-paling pun p karok kat RedBox...

Yang ketiga... mungkin nak ikut Bos p kl... p round-round... p 'hu-a-hu-a' lagi... kat kl mungkin duit abs kot~ hahaha... p Times Square pun okay gak kan? main kat Cosmo world... Teringat dulu-dulu masa 'journey to see Oppa' aiceh~ ha poyo lagi... pastu balik... esok nya kua plak ng Kakak Munirah and Zaty... P main bowling... okay... yang seterusnya tak tau lagi... bakal difikirkan...

Cukup seminggu sebelum naik sem... T naik sem mesti teruk gila life... insya'allah tidak begitu. I'm Strong!

Tuesday, December 21, 2010

Aku dan Kursus Pra-Perkahwinan


Insya'allah... Bulan3 ni adik aku Meme akan melangsungkan perkahwinan... *Euwww~ ayat nak skema* dengan Topex a.k.a Taufiq Shah... Si Meme ni adik aku yang no 3, Dorang sebaya... patutnya dorang nak kawen bln1 ni tapi cam x sempat... nak tunggu cuti sekolah... Al-maklumlah Aunties and Uncles ramai yang berjawatan guru...

Tajuk entry kali ni mesti cam wat kawan-kawan fikir... 'OMG! Azza dah nak kawen???!' Owh~ Tidak sahabat-sahabatku... Jauh sekali... tu tajuk je... kenapa aku terfikir nak letak tajuk camtu? Sebab Meme nak daftar kursus kawen dalam masa terdekat ni... seberapa dekat?? Tu aku tak sure... Tapi apa kena-ngena dengan aku? Ha~ di sinilah startnya pembabitan aku dalam tajuk ni...

Tengah sedap-sedap aku bermain Baking Life... Tiba-tiba...

Along: Angah... Jom kita daftar kursus kawen jom?

Aku yang syok main tiba-tiba terhenti kejap... nak mendongak keatas sedikit melihat Along... Sambil dalam hati... Buang tebiat agaknya... tapi aku cam dapat mengesan sedikit kemerahan di mata Along... Ha~ Tu tandanya dia dah start geram dengan future hubby dialah tu... So, Aku...

Aku: Hurm... Jom-jom... Aku tak kisah...

Ha~ Maka terjadilah tajuk entry kali ni... Walaupun mungkin lambat lagilah aku akan kawen.. even though i hope bakal berkawen cepat... tapi nak buat camne... En.Labu masih tidak bersedia... *tapi sure ke kawen ng dia???*

Aku pun googlelah maklumat-maklumat yang perlu... tu je r keje aku sekarang ni... senang... nak apa-apa google... Terima Kasih google... kerana memudahkan kerjaku~ Okay.. kita teruskan cerita tadi... Along nak makin yakinkan aku... dia pun menambah sikit...

Along: Jom Ngah... Senang... Mana tau ko nak or akan kawen dalam masa dekat ni...

Aku cam bese r... dalam otak dan hati... Otak dan hati interpret 'dekat' tu... Otak aku fikir... Dekat tu dekat camne? Hati... Hurm... Dekat lagi 5 atau 7tahun lagi ke? Tu bukan dekat... :'(
Maka otak dan hati menerima dengan tabah... Yelah Long... Dekat sangat... Sob~Sob~

Maka hasil google aku...




Tarikh sesuai tuk daftar kursus~



Info Kursus~

Oooohoi~ Aku sangat excited sebab adik aku nak kawen! Aku suke! Hahahaha...Along dah tentunya pun excited... Tiap-tiap hari ada je idea dia pasal Meme nak kawen... macam-macam nak buat... Along memeng rajin... Aku? Ape aku wat? Aku tak tau nak tolong apa... Cuma jadi penolong Along je kot...

Monday, December 20, 2010

Airmata Seorang Along.


Hurm... Pagi tadi... sangat-sangat pagi... aku telah menyebabkan airmata seorng 'Along' menitis... Sorry Along... Apa yang telah aku buat sebenarnya? Malam tadi dalam 1lebih jugaklah, Along minta aku potongkan rambut dia... Time tu kami adik beradik sedang berehat-rehat...*poyo~*

Maka, dalam kesedapan rehat...
Along: Ngah tolong potong rambut aku... Aku nak sampai bahu je tau.
Aku dengan penuh semangat menjawab...
Aku: Boleh-boleh... cepatlah... Adik! P cari gunting... Bami! P amik kain alas semua...

Maka setelah selesai segala persediaan...
Gunting... Gunting... Dan Gunting...
Aku: Long~ Okay tak aku potong ni?
Sambil pegang rambut dia...
Along: Ni apa? Aku cakap sampai bahu... Guna sikatlah samakan...
Aku: Okay Long...
Dalam hati aku... *Oh~ Nak kena pendek lagi rupanya... Takpe... jangan risau...*
Maka... tangan aku pun cepat je jalankan tugas...

Dah siap... aku pun suruhlah Along cek...
Tiba-tiba...
Along: Ni asal pendek sebelah ni? Ni bukan sampai bahu! Ni dah pensek sampai telinga!!!
Aku dah start takut... dalam hati banyak-banyak doa... Janganlah Along marah...
Tapi Allah lagi tahu apa yang terbaik...
Along marah!!! berdesing telinga aku menahan amarah dia...
Terima jelah~ Dah salah aku... Sob~Sob~Sob...

Dah abis marah...aku ingatkan dah satel... Tapi langit tak selalunya cerah... Along tak abis marah... Marah sangat dengan aku... Sampai dia tergolek naik atas katil menangis...
Aku... Aku terkesima... salah aku! Tapi memang dah aku potong sampai BAHU! Hurm... Sorry Long... Mungkin padaaku dah sampai bahu, tapi pada Along terlebih...

Sian Along... Rambut bertahun-tahun dia yang panjang yang sangat panjang jahanam kat tangan aku ni ha~ Sob~Sob~Sob~...
Tiba-tiba... pintu terbuka... Ayah! *Mati Aku!!!*
Aku terus...
Aku: Ayah... tengoklah along... dia nagis... Sebab angah terpotong rambut dia pendek...
Ayah tengok je... tiba-tiba.. *berapa banyak da tiba-tiba*
Ayah: Tengok along...
Along pun bangun...
Ayah: La.... napenya? Kan comel tu~ Tengok kakak... rambut dia pun pendek... tapi cantik... kamu rambut pendek cantiklah...
Along nampaknya macam tak dapat menerima...
Along: Along dah tak comel!!!!
Ayah: Hahahahaha... kamu comel...
Aku: Ha~ tengok... ayah pun cakap comel... ko cantik long...
Adik-adik aku yang lain...
Adik2: Marah angah along... marah dia...
Aku: Long... janganlah marah-marah... sok kita p salon ea?aku belanja buat rambut... aku pun akan potong rambut pendek ea?
Dorang still menyetan~

Ceh~ Tak berguna sungguh... aku dah start cuak!!!
Tapi... aku tau... Along seorang yang berhati mulia...
Dia cool down...
Along: Bagi sini gunting... potong je r! Samakan...
Aku dengan tangan yang menggigil-gigil... *ceh~ poyo!*
Teruskan... nak wat camne... potong, potong sudah... benda takkan bercantum balik...

Sampai bila-bila aku akan ingat hal semalam... Kerana rambut... Airmata seorang Along menitis... Cewah~ Long... aku tau ko akan baca ni... Aku minta maaf long... Ko cute... jangan risau!

Sunday, December 19, 2010

Baking Life


Baru-baru ni... sedang aku ber'jalan-jalan' dekat FB... Sorang kazen aku... Iqa... anak PakLang aku, Tiba-tiba... Pop out kat FBChat...

Iqa: Angah~ Tolong iqa please!
Aku dengan terpinga-pinga...
Aku: Tolong ape iqa?
Iqa: Tolong iqa... expandcafe iqa please...
Aku sekali lagi... *Ha~ Ape benda tu???*
Aku: Ha???
Iqa: Angah pegi kat wall iqa... angah click kat baking life tu... then tolong iqa besarkan kafe iqa...
Aku: Owhhhhh~ Hahahahaha... ok!

Aku pun buatlah apa yang dia minta...
Dah setel kat situ...
Aku plak... cam tertarik plak nak cuba... ha~ HAMIK ko! sekali ter'addict' plak dah!! baru tiga hari main dah cam seorang perniaga yang berjaya...

Kalaulah in real life camni...memang kaya aku! sob~sob~sob...

Ha... Baking Life aku! *1st time praktikkan ilmu 'screencapture' aku~ hahahaha*

Kepada Iqa... Terima Kasih! Sekarang ni... sebelum tido nak kena menjengah Baking Life... Bangun pun benda pertama... Baking Life~ Hu~

Wednesday, December 15, 2010

Allkpop 2010 Award.


Menjalankan tanggungjawab sebagai seorang 'Korean-maniac' yang tegar~ *Wah! Poyo* Masalahnya, tegarkah aku? Belum lagi kot~ So, Guys...please vote! Ha amik ko... tak cukup dengan vote yang satu, aku pinjam FB mak aku nak vote. Sanggup tuh~

Hari ni aku nak vote for The Best Male Group~

Tapi masalahnya... Aku dalam dilemma... Nak vote tuk group mana...
Aku minat semua group tu... sebab semua best!
Tapi aku terpaksa 'short-list'kan dorang...
Sorry FTI, 2am...MBLAQ, JYJ, SHINee....
So, jadinya...
B2ST? 2PM? SS501? Super Junior? Aigooo~
Ottokhea??? Hurm... Aku vote tuk B2ST boleh??? Tapi... Super Junior pun nak vote gak!
Okay problem solve... Aku VOTE for Super Junior!
Then Aku pinjam FB mak aku vote tuk B2ST~ Pinjam FB En.Labu vote tuk... Hurm... sapa??? Aigooo~

Someone Is you By After School


Oh oh oh~ Ilove this song... tak tau nape... Best pe...
**Hangul + Romanization**




눈에보이지않아도더이상두렵지않아
nune boiji anhado deo isang duryeopji anha
어두웠던지난모든그마음크게한번웃어주면돼
eoduwotdeon jinan modeun geu maeum keuge hanbeon useojumyeon dwae
언제나나를지켜주던니사랑이날웃게한거야
eonjena nareul jikyeojudeon ni sarangi nal utge hangeoya

지금처럼그렇게웃어줘행복을전해줄게 just like you
jigeumcheoreom geureoke useojwo haengbogeul jeonhaejulge just like you
이제는너를느낄수있어내가사랑할단한사람 is that someone is you
ijeneun neoreul neukkil su isseo naega saranghal dan hansaram is that someone is you

아주오랜친구처럼밤새전화길들고
aju oraen chingucheoreom bamsae jeonhwagil deulgo
소근소근설레이는내마음네게모두말해줄거야
sogeunsogeun seolleineun naemaeum nege modu malhaejulgeoya
오다가와날안아줘용기내 every things gonna be alright
o dagawa naranajwo yongginae every things gonna be alright
다신널혼자두지않아약속해
dasin neol honja duji anha yaksokhae
언제나나를지켜준니사랑이날웃게한거야
eonjena nareul jikyeojun ni sarangi nal utge hangeoya

지금처럼그렇게웃어줘행복을전해줄게 just like you
jigeumcheoreom geureoke useojwo haengbogeul jeonhaejulge just like you
이제는너를느낄수있어내가사랑할단한사람 is that someone is you
ijeneun neoreul neukkil su isseo naega saranghal dan hansaram is that someone is you

I wanna be with you 이제야알았어
I wanna be with you ijeya arasseo
어느누구도널대신할순없어
eoneu nugudo neol daesin hal sun eobseo

(지금처럼만지금처럼만행복을전해줄게 just like you) just like you
(jigeumcheoreomman jigeumcheoreomman haengbogeul jeonhaejulge just like you) just like you
(지금처럼만지금처럼만행복을전해줄게 just like you) just like you
(jigeumcheoreomman jigeumcheoreomman haengbogeul jeonhaejulge just like you) just like you

지금처럼그렇게웃어줘행복을전해줄게 just like you
jigeumcheoreom geureoke useojwo haengbogeul jeonhaejulge just like you
이제는너를느낄수있어내가사랑할단한사람 someone is you
ijeneun neoreul neukkil su isseo naega saranghal dan hansaram someone is you

지금처럼그렇게웃어줘행복을전해줄게 just like you
jigeumcheoreom geureoke useojwo haengbogeul jeonhaejulge just like you
이제는너를느낄수있어내가사랑할단한사람 is that someone is you
ijeneun neoreul neukkil su isseo naega saranghal dan hansaram is that someone is you



**English Translation**



Even though we’re out of sight

There’s no need to fear anymore
The heart has been through all the hard times
Now it’s okay to try smiling

I smile as I know that

Your heart has been protecting me
Just smile at me like this moment
I will share with you my happiness

just like you

Now I can feel you
The only person that I love
is that someone is you
That when we talked on the phone all night long
Like old friends
All whispering, it made my heart flutter
I will tell you all this

Oh come close, hold me, gather your heart

every things gonna be alright
Promise me that you won’t leave me alone ever again
I smile as I know that
Your heart has been protecting me
Just smile at me like this moment
I will share with you my happiness just like you

Now I can feel you

The only person that I love
is that someone is you
I wanna be with you
Not until now have I realized
That no matter who it is, they can’t replace you

Just like this one moment, like this one moment

I will share with you my happiness just like you
just like you
Just like this one moment, like this one moment
I will share with you my happiness just like you
just like you
Just smile at me like this moment
I will share with you my happiness just like you
Now I can feel you
The only person that I love
someone is you

Just smile at me like this moment

I will share with you my happiness
just like you
Now I can feel you
The only person that I love
is that someone is you



credit: bugs

Sunday, December 12, 2010

Apa kaitan Cinta dengan menunggu bas?


Apa kaitan cinta dengan menunggu bas? Ada kaitan ke? Mestilah ada... cinta ni umpama menunggu bas... cinta datang dan pergi, kita kalau nak naik bas mesti nak yang selesalah ber'air-cond'lah... samalah jugak dengan cinta...
So, google-google... jumpa plak cerita lama ni... Bedtime storyla katakan... *wink wink*

Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas . Bila bas tu datang, anda nengok bas tu dan anda kata pada diri anda, "Eee... penuhnya... tak de tempat duduk. " Jadik, anda katakan pada diri anda, "Saya akan tunggu bas yg lain ." Anda pun biarkan bas tu berlalu dan anda tunggu pulak bas yg lain.

Kemudian, datang pulak bas yg kedua. Anda nengok bas tu dan anda akan cakap, "Eee... bas ni buruk sgt... mesti tak selesa . Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan. "


Jadi, anda pun biarkan bas buruk tu berlalu dan anda bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya. Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas. Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni anda kata, "Emmm... . tak de air-cond... cuaca pulak panas . Lebih baik saya tunggu bas yg lain ."

Dan sekali lagi anda biarkan bas tu berlalu dan anda bercadang utk menanti bas yg seterusnya. Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru anda perasan yg anda pula dah terlambat rupanya. Anda mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna. Dan kemudian barulah anda sedar bahawa... anda dah naik bas yg salah.

Jadi, selama ni anda dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg anda nak. Walaupun yg datang tu adalah bas yang berair-cond, adakah anda dpt pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk anda.

Jadik, (terutamanya golongan perempuan) lelaki pun samalah mengingini apa yg anda idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan ?

Sekiranya anda dapati "bas" itu tak sesuai dengan anda, apa yg perlu anda lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu. Tapi... saya pasti anda semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Anda nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg anda nanti-nanti kan ), anda tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak anda dan terus berlalu tinggalkan anda !

Hahahaha... . So, bila ada bas yang lalu melintasi anda macam tu, apa yang anda patut lakukan ialah BERJALAN! Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, anda akan terjatuh dan menyakiti diri anda sendiri.

Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada anda nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri anda

Dan awas bila anda berjalan, anda sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta.


Tapi bus zaman sekarang ni bahaya... macam-macam.

Thursday, December 9, 2010

Am i still a loser??? Nervous to Death!

Hari ni... 9nov... Sok 10nov... tau x nape??? Sok Result sem ni keluar... Tengok status kawan-kawan kat Fb... Masing-masing cuak... aku ni konon-konon je tenang... steady... tapi dalam hati Allah je r y tahu... Hari ni bukan main kecoh lain FB, Uitm blh plak wat testing2 kua result... pada yang bertuah dapat la tgk smlm... tapi kejap je dpt tgk...

Aku sblm tido, try-try la masuk student portal... mane tau dapat masuk ke... HARAPAN la weh~ mmg tak keluar pun lagi... yang best... Dengar-dengar kata Uitm akan email result... Klo macam tu alhamdulillah lah... tak bersemaklah 'trafik' nanti... Ha... bila Uitm wat macam ni kan bagus... tak payah nak tunggu kul9 sok... tapi... masalahnya aku agak berapa tak sure time submit borang dulu aku letak email aku ke ayah...

Well... apa boleh buat sekarang ni??? Tunggu dengan sbr jelah~ *Aku x boleh tido... terseksa rasa..* Hu... penantian ni satu penyeksaan tau x??? Mmg terseksa... Sebab sem ni aku target nak dapat 3pointer... nak 3 gak... sem lps dpt 2... sipi-sipi nak msk 3 tapi tak de rezeki... sedih Allah je r yang tahu... Aku tahu... apa rasa bila kita sorang dalam kawan-kawan kita gagal... Sakit tahu... cam rasa LOSER gila...

Sem ni aku belaja lebih sikit*banyaklah jugak sebenarnya* dengan harapan dapat 'buang' title LOSER... Sh*t la sey bila teringat sem lepas... Walaupun aku dapat tahu awal dari Si Buah Hati... *wink wink* Time tu bukan main loser gila aku rasa... malu... sedih segala... Ye r... cuba korang tempatkan diri korang kat situasi ni... dalam 'geng-geng korang, lulus tapi korang sorang je yang gagal..' bapak sedih la!!!!

Persoalan sekarang ni... Boleh ke aku beat my 'past pointer'??? Boleh ke aku capai target aku??? Boleh ke aku 'tebus' maruah aku??? *Cewah!!!* Maruah la tu kalo dah gagal... Takut!!! Nape mesti takut??? Hurm... aku x cakap lagi berapa aku target... Sekurang-kurangnya aku nak dapat 3.00-3.something... Sem lepas 2.9 x silap... amik intersesi hancur! Turun pointer aku~ Cis!

Aku Boleh! *ayat nak sedapkan hati*... Tapi aku selalu berpegang dengan ayat ni... 'Kalau gagal sekali pun, aku gagal dengan baik... Aku dah wat yang terbaik, tapi kalau gagal jgk... mungkin bukan rezeki aku... dan mungkin Allah tak nak aku lupa diri...' Ha... jangan salah faham tang lupa diri na~ Tu maksudnya... Ada kelemahan lagi yang perlu aku perbaiki... kalau berjaya, aku kena tingkatkan lagi... Bukan bersenang-senang...

So... Just wait and see je r! Owh... lupa nak selit... Sok my 'Bf angkat' nak datang from Sabah... nak kena jemput kat Airport... So, kena gak tido! Nite-nite fellas~ Love you!

p/s: Berdebar!!! Jantung nak pecah... ayat nak 'metaphora' je keje... aish~ dah terikut-ikut En.Labu ni!

Monday, December 6, 2010

Dimo : 1


Dimo Oh Dimo~

Hari pertama Dimo kat rumah... adik aku letak Dimo kat atas rak kasut... almari kasutlah lagi tepat. Dimo sampai pun dah malam so aku malaslah nak kacau die... Bagi rehat dulu... Ha~ Sok bangun je tido... benda pertama aku buat... aku jenguk Dimo... Tengok-tengok apa yang dia perlu... Dia sembunyi kat sebalik kayu... So, aku biakanlah... petang aku balik dari amik adik aku...Hamik ko! Terkejut aku tengok tempat Dimo macam ada ulat kecik-kecik...

Time tu... hanya tuhan jelah yang tahu betapa risaunya aku... *sob3* Tengok Dimo tak bermaya... risau takut mati... aku fikir dia tak bermaya sebab xmakan lagi kot... so, aku suruhlah adik laki aku p beli cengkerik... belilah dia... dapat 20ekor... bagi Si Dimo makan 3ekor... Sempat lagi Along jerit... 'Angah... En.Labu cakap Dimo ada life insurance lah! Semalam aku dah tanya...'

Hamik ko~ Si Dimo ada life insurance... Percaya plak aku! Along oh Along... Sian... Boleh dia caya??? Tapi xpelah... aku biakan dia dengan kepercayaan dia tu... *hahahaha* Sambung-sambung~ Dah aku bagi makan semua... Dimo camtu jgk... Si Labu plak... x abs-abs msj tanye khabar Dimo... risau gamaknya...Hurm... Maka, tugas aku esok... nak kena tukar tanah segale...

So, dah setel masalah hari pertama... Oh~ Oh~ Ade lagi... Aku dapat info from my future bro-in-law... Dia penah bela iguana... ular segala... So, mlm tu banyak jugaklah dia tlg aku... Dia pesan, Dimo tu kecik lagi... so, tak boleh nak mkn cengkerik lagi... mulut pun kecik lagi... Betul gak... napelah aku x terfikir benda-benda camtu... pesan dia lagi... badan Dimo kena basahkan... dan banyak lagi... Thank You Taufik!

p/s: Dimo dah makin active!!! Yeay!!! Dimo... cepat-cepat sembuh!

Sunday, December 5, 2010

Gonocephalus Belli A.K.A En.Dimo

En.Dimo Belli...

Gonocephalus Belli a.k.a En.Dimo ialah seekor cicak gurun yang telah dibeli oleh En.Labu beberapa minggu yang lepas. Selepas beliau terlihat atau lebih tepatnya tertarik hati untuk membela seekor binatang selepas melihat rakan-rakan beliau dengan jayanya membela binatang-binatang yang exotic.

Tetapi selepas beberapa minggu bersama, nampaknya mereka berdua tidaklah sesuai untuk bersama. Kenapa aku cakap camtu?? Kerana.... En.Dimo yang awal-awalnya diberi nama 'Belly' oleh En.Labu yang daripada gemok atau sihat telah menjadi tersangatlah kurus... En.Dimo seakan-akan mogok tidak mahu menyentuh seekor cengkerik pun. Atau lebih tepatnya tidak mahu makan!

Bila ditanya mengapa En.Dimo jadi macam tu? En.Labu ringkas memberi jawapan...'Dia stress... tempat baru, xbiasa lagi...' Wah! Hurm... mungkin... Maka, kami dengan fahamnya memberi masa kepada En.Dimo untuk menyesuaikan dirinya... *cewah~*

Hari berganti hari... keadan Dimo seakan semakin parah kerana seperti Dimo tidak bahagia dengan tuan barunya. *Mati aku klo Si Labu tu baca~* Si tuan yang runsing turut mengheret aku sama runsing bersama-sama... *cewah!* Runsing yang mendalam telah menbuat hati En.Labu berputus asa dan berubah... Maka, terjadilah cinta yang beralih arah... *sob3*

Dek kerana Dimo tidak melayan, En.Labu telah membuat keputusan untuk memindahkan hak penjagaan Dimo kepada orang lain... Setelah beberapa orang menolak... *yeke???* akhirnya aku dengan bangganya menawarkan diri untuk menjaga Dimo... Selepas kata sepakat dicapai aku pun buatlah persiapan apa yang patut...

Google sana, google sini... memcari maklumat tentang Dimo... Nak jaga Dimo kite kenalah amik tahu semuanya... takkan nak buta-buta amik kan?? Hu~ rupa-rupanya... Dimo ni ade macam-macam spesis... Nak mencari maklumat bukan main payah... tapi itu tak pernah mematahkan hasrat aku... dek kerana kesian dan sayang akan En.Labu... Tak sanggup tengok beliau runsing~

Di dalam kesibukan aku membuat persiapan, En.Labu dengan riangnya memberitahu beliau telah mendapatkan penganti Dimo... Kejam sungguh! *Kejam ke???* Aku rasa makin parahlah Dimo... Hati dia hancur agaknya... Tapi takpe...Aku kan ada??? Eh~ sambung cite... Aku tak berapa nak setuju... kenapa??? Sebab takut seekor lagi binatang terseksa... hehehehe... *parah aku klo En.Labu baca...*

Willo... seekor ikan jenis 'yellow tail arowana'.. hamik ko! bukan main nak arowana~ Bukan main excited lagi Si Labu dapat Willo... Buat pengetahuan anda... nama Willo aku yang bagi... sedap tak??? Sedapkan??? *kikiki... perasan* Bak kata En.Labu... Willo jenis makan ulat... tapi selepas satu kejadian ni... dia dah xnak bagi makan ulat... tambahan plak En.Labu ni 'penggeli' orangnya... Maka, udanglah hidangan harian Willo...

Berbalik kepada cerita Dimo... selepas segala persiapan telah dibuat maka hari yang dinanti-nanti pun tiba... tanggal 5november dengan rasminya aku menjadi penjaga yang baru kepada En.Dimo Belli... *ayat tak boleh lah nak blah kan???* Hurm... adik-adik aku bukan main excited lagi... aku plak risau takut Dimo mati terkejut je tengok manusia-manusia yang ramai... yelah... umh En.Labu tak berapa nak ramai orang... bertukar persekitaranlah katakan...

Nilah Dimo...

Ni gambar aku amik kat website... So, yang real Dimo kecik lagi...

Setakat ni jelah aku taip... Sok-sok plak cite psl Dimo... Banyak plak nak tulis... Hari aku tengok Dimo dah makin active!!! Yeay!!!

Saturday, December 4, 2010

Anna's Wedding


Tahniah kepada Farhana@Anna... Name suami die??? Hurm... Xtau r~




*Khai and Danial*

Sunday, November 28, 2010

Congratulation : Special to NURSHAFIQA AZIZ


Hari ni supposedly i'm going to a wedding... My friend's cousin wedding... Nur Shafiqa Binti Aziz... But, because of my parent are going to KL... i can't attend that beautiful wedding... Anyway... Congratulation to Pika's Cousin then...

And one more big happy news was... At last... Pika is going to futher her study!!! Well... i'm kinda said a bit... but many-many happy for her... Dia dapat dekat UiTM Shah Alam... Course ape??? Hurm~ X silap... ade kena-ngena dengan MESCOM thing... Anyway Dear... Congratulation AGAIN~ I'm so happy for you! Love u and promise to be there for you... ALWAYS...


*Wink wink*

Korea, Impian dan Harapan.

~Oppa~ Saranghea.. Jowahea...~

Arghhh!!! tu lah yang aku rasa sekarang ni... kenape??? Baru hari ni dapat layan KBS World sejak balik dari Melaka. Tadi hujan lebat sangat... after hantar my parent out, dorang nak p KL... My dad ada keje kat sana... then black-out... Frust gile... but after ada elektrik balik... on tv, tkn 391 tgh showing Let's Go Dream Team! Wah!!!! Dah lame tak tengok... Jadinya 'Bapak' Excited' la!!! hahaha...

Kenapa excited sangat??? Entahlah... xtau nak cakap camne... Klo org yang pernah alami camni je y tahu... Ha~ Dulu masa aku minat bagai nak mati dekat 'Gu Jun Pyo' A.K.A Lee Min Ho... Kakak aku kutuk macam-macam... Tapi sekarang??? Baru dia rasa apa yang aku rasa... Sekarang ni dia duk minat kat artis filipin yang aritu TV3 tayang... ala yang cite Stairway To Heaven... tapi yang filipin punya... Dia duk minat nak mati kat heroin pompuan tu... Ha... Siap cakap kat Cik *Which i called my mum Cik* 'Barulah Along tahu camne perasaan Angah dulu camne...' Ha... Baru Ko tahu ye???

I bet everyone have this kinda feeling kan??? Xboleh lari meh~ sebab minat kite boleh jadi sangat 'gila'... Seriously... Aku pernah buat keje gile sebab minat nak mati kat Lee Min Ho ni... Duit??? Jangan cakaplah... banyak duit habis tuk Kekasih Hatiku yang sorng tu... *Hakhakhak... jangan marah...* Gile takgilenya aku... p sign up as member kat satu forum ni... kat situlah aku menghabiskan masa dan duit... Demi kerana... LEE MIN HO... Hanya kwn-kwn yang tahu aku ni minat korea je tahu camne perasaan aku time tu... Menangis tiap kali teringat... *serious aku nagis*... Kawan aku time tu dah naik benci ng Lee Min Ho sebab aku... Tapi nak wat camne??? Dah aku jatuh cinta pada dia...

Ha... Tu time sangat gile... tapi sekarang dah kurang... mgkn sbb dah masuk degree, masa x banyak... Assignment pun makin bertimbun... Mungkin sebab tu lah... Lagi-lagi sejak duduk sendiri... duit pun x banyak... *Maaf sayang sebab i dah xde masa untuk u... hahaha* Well... sampai adik-adik aku pun terjebak sama... Ha! Lagi la... Siap pandai cakap korea lagi... *sikit-sikit la x fasih sangat*... Dek kerana minat tu... Kan bagus kalo minat nak belaja pun macam minat korea??? *Harapan la sayangku~*

Tahun ini aku sempat jugak lah pegi konsert Super Junior, Fan-Meeting U-kiss and etc... tahun depan??? Xtahu lagi lor~ Insya'allah... Sekarang ni pun banyak drama korea aku tertinggal... dah terlalu banyak sangat cite keluar... sampai aku pun xtahu nak tengok yang mana... Ni semua KOREA punya pasal... Aku x salahkan KOREA... sebab korea amat-amat membahagiakan hidup aku... *Ah~ tipu!* Tipu??? Tau x nape??? Penah rasa tak... bila kita minat yang tersangat-sangat sampai rasa memderita???? Ha~ tu akulah... orang lain aku xtahu...

Teringat lagi masa aku bersusah-payah usaha nak jumpa Le Min Ho kat Kl... Frust sangat-sangat sebab xdpt nak jumpa dia dapatkan siggy dia... *Sobsobsob* sampai sebulan menci... patah hati... punya pasal... tapi dah jumpa balik member yang minat dia... ha~ Cinta balik... Sambung balik sayang tu... *lawak sangat time ni*
Sebulan tau... sebulan... bapak menci la time tu... bile teringat... hati pilu sangat... nagislah bile teringat... Wah~ Hanya Allah je tahu persaan aku time tu... Hebat xhebatnya penangan Korea... *wink wink*

Tapi... sejak... aku ngn dia kawan... aku ng y sorg lagi tu dah x kwn... aku dah kurang sikit ng korea... tambah-tambah lagi Lee Min Ho x kua cite baru... Tapi hari ni wat aku sedar... Wat aku sedar diri... wat aku kembali minat balik... exited weh layan korea ni... xtipu... Wat aku sedar and ingat balik impian aku... tahu x apa impian aku??? Nak p korea... Kalo boleh nak stay kat korea tuk beberapa tahun... and yang x boleh bla... nak kawen ng org korea! *perasaan la* tapi tu x mustahilkan??? hehehe...

Hurm... Baru-baru ni gak hidup aku macam 'hell'... lagi-lagi ng dia tu... kalo ko pun ada planning hidup ko... aku pun ada pe~ Thanx again sebab wat aku sedar balik benda yang aku dah lupa... iaitu~ Korea! Aku nak capai impian aku gak... Bukan lah maksudnya ng dia aku x capai... tapi... ko ada life ko... aku pun ada... So, after habis blaja... insya'Allah lagi 1tahun setengah ni... aku keje jap... kumpul duit banyak sikit... pastu try cari keje kat korea... keje and having fun~ *Insya'Allah*... Aku dah bosan 'mengharapkan' aku dalam planning ko... So, aku move on... *sedihnye*

Kalo Ko tuk aku... pegi jauh mana pun, pegi mana pun... Kita akan jumpe... Kalo ada jodoh kita... Allah akan mudahkan... serasi ke tak... itu bukan masalah... Payah macam mana pun aku nak jugak try... Aku caya, kalo aku nak, aku akan usaha dapatkan... Mgkn ko akan cakap mustahil... tapi aku nak jugak! So, aku akan capai impian aku... ko capailah impian ko... Oh Lee Min Ho ku... Sabar Ye sayang... Xlame je lagi kita akan jumpa... *bweeeek* hahahaha




*T kite p date ye syg???*

Friday, November 26, 2010

Thursday, November 25, 2010

Coxsackie Virus


Dulu negara kita pernah kecoh pasal satu npenyakit yang boleh mengakibatkan kematian... H1N1 lah... HFMD stand for Hand Foot Mouth Disease... Hai mesti korangtertanya-tanya napelah aku bercerita pasal benda ni kan... Sebab salah sorang daripada orang tersayang aku kena penyakit yang 'ala-ala' ni lah... Coxsackie Virus... Mungkin korang rasa mustahil tuk dapat penyakit ni... Tapi percayalah... Tak Mustahil...

So, dengan perasaan yang nak tahu sangat apa benda sebenarnya 'Coxsackie Virus' ni... Aku pun googlelah... google sana google sini... Within 0.06second about 3o6 ooo result pops out... So, that is 'Coxsakie Virus'?? And What are the symptoms, types and causes?? What are the treatment and what so ever... So guys... Let's check it out... I got these info from several websites... It kinda useful because now i know a lil bit about this virus...

What is Coxsackie Virus?

Coxsackie virus is a member of the Picornaviridae family of viruses in the genus termed Enterovirus. Coxsackie viruses are subtype members of Enterovirus that have a single strand of ribonucleic acid (RNA) for its genetic material. The Enteroviruses are also referred to as picornaviruses (pico means "small," so, "small RNA viruses"). Coxsackie virus was first isolated from human feces in the town of Coxsackie, New York, in 1948 by G. Dalldorf. Coxsackie virus is also written as coxsackie virus.

What are the types Coxsackie Virus and what can they cause?

Coxsackie Virus can be divided into two groups; Group A and Group B. According to the Wikipedia, based on early observation done by their patogenicity in mice, they conclude that, group A Coxsackie were noted to cause a flaccid paralysis, which was caused by myositis. While group B Coxsackie were noted to cause spastic paralysis due to focal muscle injury and degeneration of neuronal tissue.

Group A.
In general, group A coxsackieviruses tend to infect the skin and mucous membranes, causing herpangina, acute hemorrhagic conjunctivitis (AHC), and hand-foot-and-mouth (HFM) disease. Both group A and group B Coxsackie viruses can cause nonspecific febrile illnesses, rashes, upper respiratory tract disease, and aseptic meningitis.

Group B.

Group B coxsackieviruses tend to infect the heart, pleura, pancreas, and liver, causing pleurodynia, myocarditis, pericarditis, and hepatitis. Coxsackie B infection of the heart can lead to pericardial effusion. Muffled heart sounds and pulsus paradoxus are signs of this.

The development of insulin-dependent diabetes (IDDM) has recently been associated with recent enteroviral infection, particularly coxsackievirus B pancreatitis. This relationship is currently being studied further.

Source:http://en.wikipedia.org/wiki/Coxsackievirus


What are the signs and symptoms of Coxsackie Virus?


The most frequent signs and symptoms of Coxsackie Infection start with fever, soar throat, feeling tired, and poor appetite. These sign will last about two or three days. Sores will develop after two or three days of fever and will cause a small blister that often ulcer. Some times people with this disease will have a itches on they palms of the hands and soles of the feet. These symptoms last about seven to ten days before they recovers completely.

  • Hand, foot, and mouth disease, a type of coxsackievirus syndrome, causes painful red blisters in the throat and on the tongue, gums, hard palate, inside of the cheeks, and the palms of hands and soles of the feet.
  • Herpangina, an infection of the throat which causes red-ringed blisters and ulcers on the tonsils and soft palate, the fleshy back portion of the roof of the mouth.
  • Hemorrhagic conjunctivitis, an infection that affects the whites of the eyes. Hemorrhagic conjunctivitis usually begins as eye pain, followed quickly by red, watery eyes with swelling, light sensitivity, and blurred vision.

Source: http://kidshealth.org/parent/infections/bacterial_viral/coxsackie.html


How do people get infected and the risk factors?


Infection usually is spread by fecal-oral contamination, although occasionally the virus is spread by droplets expelled by infected individuals. Items like utensils, diaper-changing tables, and toys that come in contact with body fluids that contain the virus may also transmit them to other individuals. Although people of any age can get infected, the majority of patients identified with Coxsackie infection are children. Pregnant women can pass Coxsackie virus to their newborns, which may cause serious problems for the newborn, so pregnant women need to notify their obstetrician if they exhibit symptoms of the infection, especially if they are near their delivery date.

Risk factors for Coxsackie virus infection include physical contact with any patient with individuals with HFMD symptoms. Infectious virus can be found in feces, saliva, fluid in blisters, and nasal secretions. Even patients who have recovered and have no symptoms may still shed infectious virus for weeks.


What are the treatment?


There is no specific treatment for this typically self-limited disease (the symptoms resolve without specific antiviral treatment in about two to 10 days). However, symptomatic treatment (acetaminophen [Tylenol]) that reduces fever and discomfort is currently recommended. Mouthwashes and sprays may lessen the oral discomfort. Fluids are also suggested to prevent dehydration, however, acidic juices may irritate the mouth ulcers. Cold milk may sooth the oral discomfort.

Some physicians usetopical diphenhydramine (Benadryl) containing gel or liquids to treat the hand and foot discomfort.The relatively rare complications of Coxsackie virus infections (for example, heart or brain infection) require special individualized treatments usually administered by an infectious disease consultant.


Prevention?

There is no vaccine to prevent coxsackievirus infection. Hand washing is the best protection. Remind everyone in your family to wash their hands frequently, particularly after using the toilet (especially those in public places), after changing a diaper, before meals, and before preparing food. Shared toys in child-care centers should be routinely cleaned with a disinfectant because the virus can live on these objects for days.

Kids who are sick with a coxsackievirus infection should be kept out of school or child care for a few days to avoid spreading the infection.

The duration of an infection varies widely. For coxsackie fever without other symptoms, a child's temperature may return to normal within 24 hours, although the average fever lasts 3 to 4 days. Hand, foot, and mouth disease usually lasts for 2 or 3 days, while viral meningitis can take 3 to 7 days to clear up.


Kawan : 1

Sepanjang perjalanan pulang ke rumah setelah berhempas pulas melawan perasaan mengantuk untuk menghantar adik lelaki aku ke sekolah kerana beliau akan menduduki peperiksaan SPM kertas sejarah hari ini. Malam tadi sekali lagi aku tak boleh nak tido... tak tahu lah kenapa... mata semacam degil untuk berehat selepas seharian 'bekerja'... *Tak boleh bla ayat ni~* Sebelum menghantar beliau ke sekolah telah beliau titipkan pesanan...

'Angah, sebelum sampai sekolah... Ko singgah kedai jap... aku nak beli air...' Wah duh... nak minun air pun kena beli kat kedai ke adikku??? Tapi tak apalah... Disebabkan beliau nak masuk dewan periksa maka aku turutkanlah juga...

Sampai kedai dekat je dengan sekolah beliau... ada beberapa pelajar sekolah beliau sedang melepak mungkin tunggu nak masuk sekolah awal sangat kot~... Berhenti sahaja kereta... Aku hulurkan 'pitis' belanja harian sekali dengan hutang rm2 semalam 'short' nak bagi duit belanja tapi tak cukup duit... Wah duh... begitu gembira adik aku dapat duit... Sape tak suka dapat kan???

Tunggu punya tunggu... maka kembalilah beliau... tiba-tiba...
'Angah besar tak motor budak tadi???'
'Ha~ Entahlah Bang... tak nampak aku...' Ringkas dan padat jawapan aku... 'Kawan Ko ke tu Bang?'
'Tu Muhsen lah Ngah...'
'Apa???? Muhsen???'... Terkejut sebab selama ni aku tahu dorang gaduh... Gaduh sebab kalah 'bet'... Hurm... Itulah lelaki... EGO besar Gajah! 'Ko dah bebaik belum dengan dia Bang???' Tanya aku...
'Kawan gitu-gitulah Ngah... Dia tegur aku tadi... Aku mana tegur dia dah... sejak kawan balik dia yang tegur aku...'
'Oooo... Al-kisah...' Seingat-ingat aku dorang tu kawan baik lah sangat... kemana saja berdua... bagai isi dengan kuku... terimbas kembali sejarah mereka...
'Eh... bukan ko dengan dia baik tersangat-sangat ke Bang???'
'Ko apa tahu Ngah... Dia tu kawan cakap belakang...'
'Ha???... Dia cakap belakang ke??? Aku cam tak caya pun ada... Lelaki main cakap belakang jugak ke??? Hurm... Memang ada pun... Dikalangan kawan laki aku pun ada... Macam Pompuan! Benci... Cakap bukan main gebang... tapi sebab benda kecik... My God~
Aku tak puas hati... Maka aku tanya lagi...
'Dia cakap apa Bang??'
'Dia cakap... Kawan dengan aku tak ADA GUNA!' Wah~ reaksi aku... Banyak cantik... 'Dia cakap kawan dengan Ko tak ada GUNA Bang???!' Sedikit marah di situ... sebab...
'Ah~ Dia tak ingat dulu... masa dia nak kena pukul... sapa yang tolong??? Aku jugak... Aku turun sorang-sorang tolong dia... DULU... motor dia pancit... sapa yang tolong tukar tayar??? Yang dia reti... Call je... mana reti nak wat sendiri...' Sian adik aku... Ada ke patut kawan cakap macam tu???

Hurm... Aku bukan apa sangat pun... aku pun memang ada masalah dengan kawan jugak... Bukan apa... teringat saat-saat bila 'kawan' susah... sapa yang tolong... Bukan nak mengungkit... tapi itulah realitinya...
Teringat masa kawan adik aku tu xcident... sapa yang tolong jaga, hantar, rawat dia masa dia sakit??? Masa parent dia tak ada??? Adik aku jugak... * marah * Lupakah beliau terhadap jasa-jasa sahabat dia ini???

Kesal... itu lah yang aku rasa sekarang ni.... Susah betul nak cari kawan yang betul-betul tulus... betul-betul 'kawan'... Kawan yang tak berkira sangat dengan kita... Aku bersyukur sebab masih ada kawan yang sebegitu walaupun kawan yang dahulu yang aku anggap 'kawan susah senang' hilang tah kemana... *ke laut mungkin???*

Terima kasih NURHAFIZAH ZAHARI... NURSHAFIQA AZIZ... kerana sentiasa setia di sisi... Terima Kasih ALLAH... Kerana masih menyayangi aku... dengan menghadiahkan kawan yang begitu setia dalam susah senang...

Ah~ Berbalik cerita kita...Kesal.... ya itulah yang aku rasa... Siapalah yang tak kesal... Kita mengharapkan sebuah ikatan persahabatan itu berkekalan... ikhlas dalam berkawan... tapi ini hasilnya... mungkin pada mereka yang bergelar 'kawan SAHAJA' *Kawan yang ada time senang, time sush... mana ko lah mangkuk???* mengaggap kawan untuk kawan sahaja...

Hello adik... mai Akak nak betau ni... kita ni manusia... Allah ciptakan untuk berkasih-kasihan... Untuk tolong-menolong... saling memerlukan... Mungkinlah ada yang boleh hidup sorang-sorang... tapi fikirlah... Ko nak p beli barang pun ko nak bayar kat 'cashier' kan??? Orang jugakkan??? Ha... Ko belajar... sapa yang ajar ko??? Cikgu kan??? Orang jugak kan??? Nampak tak??? Nampak tak kita ini dicipatakan untuk saling memerlukan... sama jugak lah dengan konsep kawan! Ko perlukan kawan~

Alah~ Bukan nak cakap tak ada kawan mati...Bukan... tapi kita perlu kawan untuk bersosial... bukanlah nak p ajak 'clubbing' segala... tapi untuk mendorong dan didorong... Ada kawan untuk berkongsi... bak kata ayat omputeh...'Sharing is Caring... Caring is Loving...' Bak kata orang melayu jugak.. 'Bersatu teguh... bercerai roboh...' Hurm... korang fikirlah sendiri apa maksud aku ni ha~...

Kesimpulannya... Janganlah jadi macam orang yang tak sedar diri... Mari kita muhasabah diri... Cari mana silap dan cuba berubah... Bak kata Adik laki aku yang sorang lagi tu... We learn from mistake... Let the mistake guide us to be a better person... Kita masing-masing manusia biasa... Hargai persahabat kerana bukan senang nak berkawan... bertahun kawan... tapi sebab benda bodoh ko putus kawan... Tak sedih??? Tak kecewa??? Bagi aku sedih dan kecewa sebab bagi aku... Kawan yang mewarnai hidup aku... Jangan lah jadi macam 'kera sumbang'... *Betul ke ayat aku ni???* Sekali berkawan, selamanya kawan... Hargai kawan anda... Sayangi mereka... Ikhlas itu penting.... Percayalah... Kalau kita ikhlas dalam berkawan... Tali persahabatan itu akan kekal, akan membawa kebaikan pada kedua-dua belah pihak... Insya'Allah...

Tuesday, November 23, 2010

Soalan Maut Dari Paderi.

Seorang pemuda yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan. Tiga kali mimpinya itu berulang. Lalu ia bersiap sedia dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya.

Ia masuk ke gereja Samaan tanpa disedari oleh Paderi-paderi yang hadir. Dia sama-sama menanti kedatangan ketua Paderi. Setelah ketua Paderi datang, ketua Paderi itu tidak dapat berucap. Dia tahu ada orang lain, orang Islam di dalam gereja itu. Katanya, " ada orang yang percaya kepada Syariat Muhammad di dalam gereja ini."

Semua paderi menjadi gempar dan mereka mahu orang itu di bunuh. Namun ketua paderi menghalang, sebaliknya ketua paderi meminta orang itu bangun supaya mereka dapat mengenalinya.Sebaliknya pemuda itu pun bangun, tanpa rasa takut.

Paderi berkata, "Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan Dan anda harus menjawabnya dengan tepat. "

Si pemuda tersenyum Dan berkata, "Silakan!"

Sang paderi pun mulai bertanya, "Sebutkan satu yang tiada duanya, dua yang tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima yang tiada enamnya, enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada delapannya, delapan yang tiada sembilannya, sembilan yang tiada sepuluhnya, sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh, sebelas yang tiada dua belasnya, dua belas yang tiada tiga belasnya, tiga belas yang tiada empat belasnya."

"Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh! Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya? Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam syurga? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah Dan ibu!"

"Siapakah yang tercipta dari api,siapakah yang diazab dengan api Dan siapakah yang terpelihara dari api? Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diazab dengan batu Dan siapakah yang terpelihara dari batu?"

"Sebutkan sesuatu yang diciptakanAllah Dan dianggap besar! Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan Dan dua di bawah sinaran matahari?"

Mendengar pertanyaan tersebut, pemudaitu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah.

Setelah membaca Bismillah dia berkata,

-Satu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..

-Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. Berfirman, "Dan Kami jadikan malam Dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami)." (Al-Isra': 12).

-Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil Dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

-Empat yang tiada limanya adalah Taurat,Injil, Zabur Dan al-Qur'an.

- Lima yang tiada enamnya ialah Solatlima waktu.

-Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlahHari ketika Allah s.w.t. Menciptakan makhluk.

-Tujuh yang tiada delapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. Berfirman, "Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang." (Al-Mulk: 3).

-Delapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy AR-Rahman. Allah s.w.t. Berfirman, "Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada Hari itu delapan orang malaikat men-junjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka." (Al-Haqah: 17).

-Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu Dan belalang.*

-Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah s.w.t. Berfirman, "Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat." (Al-An'am: 160).

-Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .

-Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah,

"Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, 'Pukullah batu itu dengan tongkatmu.' Lalu memancarlah daripadanya dua belas Mata air." (Al-Baqarah: 60).

-Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah Dan ibunya.

-Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh. Allah s.w.t. ber-firman, "Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing. " (At-Takwir: 18).

-Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.

-Mereka yang berdusta namun masuk kedalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf , yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barangkami, lalu dia dimakan serigala. " Setelah kedustaan terungkap,Yusuf berkata kepada mereka, " tak ada cercaan terhadap kamu semua." Dan ayah mereka Ya'qub berkata, "Aku akan memohonkan ampun bagi muka pada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang ." (Yusuf:98)

-Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keldai. Allah s.w.t. berfirman, "Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keldai." (Luqman: 19).

-Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

-Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah s.w.t. berfirman, "Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim." (Al-Anbiya': 69).

-Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

-Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya wanita, sebagaimana firman Allah s.w.t.? "Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar." (Yusuf: 28).

-Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.

Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi.

Pemuda ini berkata, "Apakah kunci syurga itu?"

mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kebimbangannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak.

Mereka berkata, "Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya! "

Paderi tersebut berkata, "Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah."

Mereka menjawab, "Kami akan jamin keselamatan anda. "

Paderi pun berkata, "Jawapannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah Wa Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah. "

Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa.

(Di petik dan disusun dari Mausu'ah al-Qishash al-Waqi'ah )